Stekken

Soarstekken overzicht

Dit overzicht is bijgewerkt tot december 2014. De stekken worden behandeld van noord naar zuid.
Je kan in principe aan elk duin soaren; afhankelijk van je scherm kan je op duintjes van 2 meter hoog al vliegen. Wel zijn er duinen waarbij je echt een goed scherm nodig hebt om te blijven hangen; ik zal dat hieronder zoveel mogelijk aangeven.

Algemeen

Het soaren wordt steeds populairder en we lopen het risico dat gemeenten het gaan verbieden. Bovendien is het vrijwel overal verboden om in het duin te lopen. Probeer dus de overlast tot een minimum te beperken. Dat betekent dus oa:
-niet bovenop het duin starten als er toch te weinig wind is maar gewoon wachten op meer wind of teruglopen
-niet onnodig het duin oplopen als er genoeg wind is om vanaf het strand te starten.
-niet toplanden
-geen scherm in het duin uitleggen, maar op het strand opzetten en dan met scherm al boven je hoofd richting duin.

Tochten

De volgende tochten zijn mogelijk:
* Zandvoort – Scheveningen. Klunen in Wassenaar (100 meter), Noordwijk (2 km) en Katwijk (2 km).
* Retour Zandvoort – Noordwijk, 26 km. Starten naast Havanna en doorvliegen tot aan Noordwijk
* Camperduin – Wijk aan Zee. Je kan prima starten bij Camperduin. Klunen bij Egmond en Bergen. Castricum is moeilijk te passeren maar wel mogelijk bij goede wind; anders 500 meter klunen
* Den Helder/ Julianadorp / Groote Keten – Petten
* Wijk aan Zee – Den Helder. De zeewering is wel moeilijk, daar heb je een goed scherm voor nodig. Alternatief is lopen of de bus

Waddeneilanden
Vlieland

Als je hier op vakantie gaat of naartoe zeilt dan moet je zeker je pent meenemen. Soaren is onbekend op Vlieland en je bent verzekerd van veel bekijks.

Omdat vliegeren met meerlijns vliegers verboden is op het strand is het niet raadzaam om bij grote drukte opzetoefeningen te doen op het strand. Snel starten en dan lekker vliegen is geen probleem.

Bij N wind kan je soaren ten oosten van hotel Seeduyn over een lengte van ongeveer 500 meter. Ten westen van Seeduyn worden de duinen erg laag en vlak en zijn alleen bij goede NW wind vliegbaar tot aan het Posthuis. Bij NO wind kan je soaren bij de camping over een lengte van ongeveer een kilometer; bij de zuidelijkste opgang staat geen prikkeldraad en kan je prima starten. Verder zijn er geen mogelijkheden; de duinen aan de west- en zuidkant zijn te laag.

Ameland
Vliegbaar aan de noordkant; check wel even de Wetgeving pagina.

Den Helder tot Petten
De kust loopt hier bijna noord-zuid; windrichting 270-280 is ideaal.
Er geldt bijna overal een vliegerverbod. Alle duinen rondom Callantsoog zijn mooi hoog maar door de trapvorm toch niet ideaal. Goed scherm of ideale wind is hier nodig. De duinen bij Julianadorp zijn erg slecht en alleen te vliegen met goede wind en een goed scherm. Vlakbij Den Helder weer prima.

Zeewering tussen Petten en Camperduin
Moeilijk vliegbaar, een goed scherm is zeker nodig. Door de harde en grote betonblokken ook niet ongevaarlijk.

Camperduin tot Wijk aan Zee
Prima vliegen. De hele kust vanaf Camperduin, waar de Hondsbossche Zeewering begint, tot Wijk aan Zee is vliegbaar. De kust loopt hier vrijwel noord-zuid. Je kan bijvoorbeeld een tocht maken Van Camperduin naar Wijk aan Zee of andersom.

Camperduin is een prima locatie om te starten zonder prikkeldraad en met mooie hoge duinen. Loop niet het duin op (is ook absoluut niet nodig) want de plaatselijke uitbater reageert daar nogal agressief op. Vanaf Camperduin tot 5 km naar het zuiden geldt er wel een vliegerverbod. Het Camperduin is een geweldige plek; je komt er erg hoog en het is een prima plek om wing-overs te oefenen. 300 Meter landinwaarts is een bushalte voor de bus naar Petten. Vliegen vanaf het Camperduin naar het weiland naast de bushalte is mogelijk.

Vanuit Camperduin kom je via Groet, Schoorl en Bergen in Egmond waar je moet klunen. Tussen Bergen aan Zee en Egmond is er (met opzet) een groot gat geslagen in de duinen. Met een goed schermen vliegend te halen. Hierna komen Bakkum en Castricum. Castricum is een mooie stek, ook goed vliegbaar bij crosswind vanwege de hoge steile duinen. Castricum is wel moeilijk te passeren omdat het duin er vlak wordt en er veel strandtenten staan. Het duin is bovenaan breed en vlak. Bij twijfel gewoon landen en klunen. Verder naar het zuiden kom je langs een groepje strandtenten bij Heemskerk; deze zijn makkelijk te passeren. Daarna het eindstation Wijk aan Zee. Wijk aan Zee is de drukste soarstek van Nederland. In de zomer moet je ongeveer 500 meter over het strand lopen omdat er veel huisjes op het strand staan.

Ijmuiden tot Scheveningen
De duinen bij Ijmuiden zijn te slecht om te kunnen vliegen tenzij je echt een perfecte wind en idem scherm hebt.

In Zandvoort is de politie erg streng, veel prikkeldraad en dus moeilijk starten. Bovendien geldt er een vliegerverbod. Je kan starten aan de zuidkant van Zandvoort, naast strandtent Havana. Bij goede wind (6 m/s, WNW) kan je starten voor het prikkeldraad. Vanuit Zandvoort kan je naar Langervelderslag vliegen. Vanwege het prikkeldraad niet geschikt voor beginners.

Noordwijk, Langervelderslag.

Een officiële delta en parapent startplek bovenop het duin. Het is van origine een deltastek dus we zijn hier de delta’s wat verschuldigd. Iedereen die hier vliegt dient over het stekreglement te beschikken en zich daaraan te houden. Het Hoogheemraadschap Rijnland houdt toezicht op handhaving van de regels. Sinds 2014 hebben de duinwachters een stuk duin vanaf het strand opengezet als proef. Omdat de officiële startplek wordt uitgesleten door de wind willen ze liever dat iedereen op het strand start. Maar herstel van dat stuk gebeurt niet omdat er toch nog veel penters gebruik van makem omdat hun starttechniek niet goed genoeg is.

Bereikbaarheid:
Vanaf de provinciale weg langs Noordwijk ga je richting Zandvoort. Je ziet dan vanzelf borden naar Langervelderslag. Parkeren kan op een grote parkeerplaats voor 3 euro.

Wind:
De wind moet recht op het duin staan en moet precies goed zijn (6-7 m/s); te weinig en er is geen lift, te veel en het waait te hard om bovenop het duin te starten. Vanaf 6 m/s kun je prima vanaf het strand, voor het prikkeldraad, starten. Landen moet altijd op het strand en je moet dan via de strandopgang weer naar boven lopen om opnieuw te kunnen starten. Het is maar een klein stukje lopen en je komt langs diverse terrassen en ijstenten.
Vanwege de makkelijke start is de stek geschikt voor beginners.

In Noordwijk is soaren verder verboden, zie Wetgeving.

Bij Katwijk moet je watertje oversteken. Met windje mee en een goed scherm vliegend te doen. Wel lang lopen om Katwijk voorbij te komen. Aan de noordkant kan je redeljk goed starten.

Scheveningen is niet ideaal; je moet er de duinen in om te starten en er word streng gecontroleerd door de politie. Diverse mensen hebben hier al een bekeuring gekregen. Als je flink doorloopt bij het Zwarte Pad zijn er lage voorduinen waar je op kan vliegen; alleen voor gevorderden met een goed scherm. Richting Meinendel wordt het beter, de voorduinen worden steiler. Het prikkeldraad zit redelijk ver achter de voorduinen.

Maasvlakte
Op de nieuwe Maasvlakte zijn duinen aangelegd maar deze zijn laag en alleen vliegbaar voor goede schermen.

Zeeland
Vanwege de vorm zijn er hier veel vliegmogelijkheden maar meestal geen lange stukken. Zoutelande is een officiële delta en parapent plek. Stekbeheerder voor de parapents is Jan Dekker, tel. 06-22393345. Je kan er het hele jaar vliegen maar er zijn restricties:

In de periode 15 juni t/m 31 augustus mag je alleen na 18.00 uur tot zonsondergang vliegen
Het gehele jaar door mag je pas 2 uur na hoogwater tot 2 uur voor hoogwater vliegen; dit in verband met het landen op het strand.
Het landen op het strand moet tussen strandhoofd 39.1 (N) en 37 (Z).
De maximale wind is 22 km/u.
Het maximum aantal delta en parapent vliegers is 15.
Je moet in het bezit zijn van brevet 2
Je moet een pas hebben, verkrijgbaar bij de stekbeheerder

In de praktijk zijn er weinig mensen die zich hier aan houden

3 reacties op Stekken

 1. Eelko zeggen:

  Hoi Jeroen.
  Correctie voor Scheveningen. Als je flink doorloopt bij het Zwarte Pad. Zijn er lage voorduinen waar je op kan vliegen. Alleen voor gevorderden. Je hebt een goed scherm nodig. Richting Meinendel wordt het beter. Stijle voortuinen. Prikkeldraad zit er15-20 meter achter de voorduinen.

 2. Eelko zeggen:

  Correctie voor Lvs. De duinwachters hebben 2 jaar gelden een stuk duin vanaf het strand opengezet als proef. Omdat de officiële startplek wordt uitgesleten door de wind willen ze liever dat iedereen op het strand start. Maar herstel van dat stuk gebeurt niet omdat het nog in gebruik is.

 3. Antoinette zeggen:

  Er zijn hier in de kop van Westenschouwen ( is wandelgebied en beschermd natuurgebied ) steeds soarders soms wel 15 stuks die vlakbij je op en afstijgen , op de duinen klimmen , het broedgebied overvliegen , de hele dag door soms .
  Met gevolg dat de vogels de grote roofvogels (soarders ) weg proberen te jagen , met gevolg dat de eieren koud worden dus de in wording kuikens in het ei sterven en de net uit het ei gekropenen te weinig voedsel krijgen en dus een hongerdood sterven .
  Waarom blijven ze dat steeds doen , heb ze al tig keer gevraagd naar Zoutelande op te gaan , ze lachen je geoon uit en blijven de vogels verstoren en dus het nageslacht doden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.